Jest ogromna liczba ludzi stosujących żywienie niskowęglwodoanowe którzy to obarczają winą wszelkie węglowodany za różne problemy zdrowotne i choroby.
Jednak czy same węglowodany są ich przyczyną?
A może nie w samych węglowodanach jest problem ale problem jest z WĘGLOWODANAMI PRZETWORZONYMI OCZYSZCZONYMI ZMIENIONYMI na inne niż te w naturze.
Właśnie to jest różnica między białym chlebem a chlebem pełnoziarnistym i brązowym ryżem i całymi zbożami ,między cukrem białym słodyczami a całym burakiem i owocami i warzywami .
Jednym z największych najcelniejszych propagatorów zdrowego odżywiania jest doktor Weston A.Price
Wskazuje on że przyczyną problemów zdrowotnych są właśnie nie węglowodany same w sobie ale ich ZMIANA OCZYSZCZANIE PRZETWORZENIE.
Wielu low carbowców po części słusznie obwiniła węglowodany o szkodliwość zdrowotną.Mieli racje jeśli chodziło o zmienione oczyszczone przetworzone węglowodany. Z tymi naturalnymi nie jest źle ale są one zdrowe i potrzebne.
Jestem w stannie zrozumieć że wielu low carbowców odstawiając węglowodany cześciowo lub całkowicie polepszyła swoje zdrowie. Działo sie tak dlatego że w ich przypadku winny był biały cukier słodycze i biała mąka i inne oczyszczone zmienione przetworzone węglowodany.
A NIE TE NATURALNE PEŁNE!!!
Weston pokazuje ludzi którzy jedli węglowodany w naturalnej postaci i byli zdrowi.Dopiero oczyszczenie węglowodanów zaczeło robic problem i podupadali na zdrowiu.
Więc sądze że rzesza low carbowców sie pomyliła.Nie węglowodany same w sobie są przyczyną problemów zdrowotnych ale OCZYSZCZONE węglowodany jak biały cukier słodycze biała mąka i inne. A owoce warzywa i pełne ziarna zbóż są ok
nawet low carbowcy moga odnieść potezne korzyści zdrowotne jeśli zamienią oczyszczone węglowodany na naturalne.
Żeby nie podpierać sie tylko własnym zdaniem: to według badań Westona zboża jeśli jedzone pełnoziarniście mogą być wartościowym pożywieniem.Dużo ludzi których badał weston jadło pełnoziarnisty chleb i zboża pełnoziarniste i cieszyło się świetnym zdrowiem.
tego co ja zrozumiałem a czytałem część jego książki a streszczenia zaleceń ze strony tysiąc razy to odrzuca zbożowe pokarmy TYLKO w formie oczyszczonej-przetworzonej-zmienionej jak własnie pisałeś w formie białej mąki a pisze nie raz o różnych zdrowych ludziach którzy odżywali sie lepiej że jedli chleb pełnoziarnisty i zboża w formie pełnoziarnistej.
Nie pisze on o odrzucaniu zbóż wszystkich a jedynie zbóż wybrakowanych oczyszczonych jak produkty z białej mąki.
Nie jestem w stanie zrozumieć jak można widzieć czarne i w kółko powtarzać że to białe.
Czy my czytamy tą samą ksiażke i streszczenie czy całkowicie jakieś inne? Dziwne
Tylko tu na forum powtarza sie w kółko co innego niż jest napisane.
1Więc powtorze weston zaleca zdrowe weglowodany i nie jest z nimi nic złego.
2Duża cześć zdrowych ludów jadła te weglowodany i były zdrowe w tym pełnoziarnisty chleb i zboża i warzywa i owoce
Więc nie zgodze sie z grzegorzastym.
https://www.westonaprice....tion/#gsc.tab=0
cytaty:
Uzywaj pelnych ziaren i orzechów przygotowanych przez moczenie, kielkowanie albo kwaszenie w celu zneutralizowania kwasu fitynowego i innych szkodliwych substancji.
Wlacz do swojej regularnej diety warzywa, owoce, napoje i przyprawy wzbogacone w enzymy dzieki laktofermentacji
Nasiona, ziarna i orzechy sa moczone, kielkowane, fermentowane lub w naturalny sposób modyfikowane, w celu neutralizacji naturalnie wystepujacych szkodliwych substancji zawartych w pozywieniu, takich jak kwas fitynowy, inhibitory enzymów, tanina i weglowodany zlozone.
Dieta zdrowych ludów prymitywnych i spoleczenstw nieprzemyslowych nie zawiera rafinowanej ani nienaturalnej zywnosci takiej jak rafinowany cukier lub olej kukurydziany, biala maka, puszkowane jedzenie, pasteryzowane, homogenizowane, oczyszczone lub niskotluszczowe mleko, rafinowane lub utwardzane o
Unikaj bialej maki i jej przetworów oraz bialego ryzu.
Więc jeszcze raz weston pisze jasno że można jeść ziarna zbóż ale w formie pełnoziarnsitej naturalnej a odrzuca białą mąke i inne oczyszczone węglowodany co zaznaczyłem w punktach powyżej cytowanych z jego strony fundacji
Grzegorz masz racje. Za pomocą duchowości można osiągnąć wszystkie te rzeczy. Jezus obiecał "Szukajcie wpierw Królestwa Bożego(które jak dodał w innym miejscu jest w was czyli to wewnętrzna praca wewnętrzny rozwój podnoszenia poziomu świadomości) a wszystkie inne rzeczy zostają wam dodane"
Więc ja osobiście po 18 latach pracy duchowej rozwoju duchowego mogę energią zapewnić sobie w dużym stopniu zdrowie i zastąpić wszystkie diety ALE ogromna większość ludzi NIE i dla nich sa moje wywody dotyczące diety. Osobiście sam stosowałem ogrom z tych rzeczy kiedyś GDY nie miałem takich energetycznych zdolności cudotwórczych zmieniających materie w tym ciało.Byłem na diecie podobnej do zaleceń westona latami i nawet dzisiaj mniej zwracając uwage na odżywianie bo energia mi to zapewnia nadal ciesze sie zdrowiem. Byłem na niskowęglowodanówkach jadłem zdrowo byłem na diecie owocowej zbożowo-westonowej. Ale dzisiaj to przeszłość częściow chociaż nadal cześć rzeczy stosuje jak suplementacja i uzywam neergii 3x dziennie po minucie a zyskuje więcej niż latami diety.
Ale wiekszosc ludzi musi dbać o odżywianie jeśli nie umie stosować energii jak ja.Oczywiście zachęcam wszystkich by stali sie jak jezus cudotwórcami "I większe rzeczy niż ja czynić będziecie" - Jezus
Ale jeśli to ma nie nastapić lub zająć jak mi 18 lat to warto dbac o odżywianie.
Sam zresztą mieszam to bo cześć zdrowotnych metod stosuje jak np suplementacja i częściowo lepsza dieta .
Dodam też że nie wszystko jeszcze jestem w stanie osiągnąć energią jeśli chodzi o choroby i zmiane materii ale nadal nad tym pracuje by móc w przyszłości.
Nie pobieram energii z dziury w ziemi.
Istnieją powiem (dla laików którzy nie zgłębiali tematu ) CZAKRY właściwie 7 głównych czakr punktów energetycznych bytu człowieka.
24 na 7 poprzez najwyższą czakre korony i najniższą czakre podstawy jest pobierana energia pochodząca od Boga.
Dzięki tej energii jesteś w stanie funkcjonować.Gdyby nie płyneła lub byłoby to zaburzone człowiek by nie żył.
w razie potrzeby zgłębienia tematu polecam wpisać w google czakry
poprzez umysł masz częściową możliwość pokierowania tej energii i ta energia jest w stanie zmieniać materie w tym ciało dlatego można energią leczyć ciało i zresztą wpływać na materie.
Tyle w skrócie w razie czego polcam w google "czakry"
bo nie wszystko jestem w stanie zrobić energią więc korzystam też z zewnętrznych metod jak np szczepienie i sobie tym pomagam
Generalnie to z dietami był sukces bo jadłem a la weston pare lat i do dzisiaj zostają korzystne efekty jak NADAL zdrowie oprócz paru niedociągnięć zdrowotnych pomimo gorszego odżywiania sie teraz i nadrabiania energią.
Pare lat to nie sukces?
A z duchowością staram sie bardziej bo to inwestycja w dusze które istnieje przez tysiace wcielen w roznych ciałach a jedno ciało ma sie na chwile.Wiec bardziej warto przyłożyć sie do pracy inwestycje w dusze która pójdzie z nami dalej niz w jedno chwilowe ciało. Ile to jest? 70 lat i znika. Więc poziom świadomości duszy i duchowość jest najlepszym biznesem dla każdego.
A apropo szczepien przeszedłem 2 razy covid i to ogromnie lekko bez żadnych komplikacji zdrowotnych jak bardzo słabe przeziebienie prawie niezauważalne.
I było to po szczepieniach wiec mozliwe ze taki letki przebieg i brak komplikacji szkód zdrowotnych był dzieki nim. A może bez szczepienia też bym tak przeszedł.
dziwne przecież Mistrzowie jasno mówią że początkowy rozwój intelektualne-osobisty MUSI sie na pewnym poziomie rozwoju zmienić świadomie w rozwój duchowy
na rozwoju osobistym-intelektualnym dojedziesz tylko do pewnego poziomu i nie dalej
MUSISZ sie pewnego dnia wziac świadomie za rozwoj duchowy i jako taki go widzieć
MASZ CAŁKOWITĄ RACJE odżywianie i dbanie o zdrowie na ścieżce duchowej JEST BARDZO WAŻNE i potrzebne.
Jednak ja zastapilem energia potrzeby zdrowotne i mam wieksze korzysci niz z diety.
Zalozmy ze potrzebujesz 5 tys zł i masz dwa konta.nie ma znaczenia czy wzmiesz z jednego czy drugiego bo to te same 5 tys zł. Dlatego ja dzieki energii(1 konto) zyskuje te same i lepsze efekty wiec nie musze tak bardzo dbac o odzywianie(drugie konto). Ale czesc nadal stosuje bo nie zalatwiam wszystkiego energią.
Stosowalem wiele z tych rzeczy zdrowotnych i tak bo energia sama nie dawala im rady ale czesc zastapilem.
Jezus odpisał w jednej z odpowiedzi że z rozwojem duchowym najlepszym jest jak z dwoma ludźmi i jeden oferuje że da drugiemu milion dolarów w zamian za długopis.
Są jakieś koszty(długopis warty 2 zł) ale zyski są tysiące jak nie miliony raz większe.
Gdy napełnisz aure wysokowibracyjną pozytywną energią spalająca w twoim umyśle wszystko co niższe toksyczne ZNOWU POCZUJESZ ŻE ŻYJESZ.POLECAM
Co jest złe?Węglowodany czy oczyszczone przetwarzane zmienione węglowodany?
Wszystko o dietach niskowęglowodanowych.
Wiadomość
Autor
Wróć do „Diety niskowęglowodanowe”
Przejdź do
- REKLAMY zdrowie999.cba.pl/reklamy
- ↳ OSTROVIT.COM
- ↳ OLIMPSTORE.PL
- ↳ NOWFOODS.COM
- ↳ NOWMAX www.nowmaxnutrition.pl/
- Sprawy forum
- ↳ Sprawy forum
- ↳ Cookies - Ciasteczka