Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski, "Alergie pokarmowe", Porady lekarzy i dietetyków, PZWL, W - dieta optymalna

Szczególny rodzaj diety niskowęglowodanowej czyli dieta optymalna Dra Jana Kwaśniewskiego. Wszystkie artykuły skopiowane są z forum Dra Kwaśniewskiego http://forum.dr-kwasniewski.pl/ za zgodą Tomasza Kwaśniewskiego.
Wiadomość
Autor
marcin458
Site Admin
Posty: 426
Rejestracja: poniedziałek 01 lip 2024, 15:30
Lokalizacja: Warszawa,Polska
Kontakt:

Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski, "Alergie pokarmowe", Porady lekarzy i dietetyków, PZWL, W - dieta optymalna

#1 Post autor: marcin458 »

http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=2291.0

Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski, "Alergie pokarmowe", Porady lekarzy i dietetyków, PZWL, Warszawa 2004.
(Mój komentarz będzie w nawiasach).

Produkty z dużą zawartością histaminy;
świeże: wołowina, cielęcina, wątroba wieprzowa, skorupiaki, łosoś, tuńczyk, ryby, sery, wina, pomidory, szpinak.
Konserwowe: sucha kiełbasa, sery fermentujace, kiszona kapusta.
Produkty zawierajace histaminę jedzone w nadmiarze wywołują reakcję zapalną zbliżoną do alergicznej. (miażdżyca to nałożenie się na reakcję zapalną komórek piankowych= za duża ilość LDL, TRIG. By zlikwidować zeapół miażdzycowy należy swoją DO z formy korytkowej zamienić na formę pastwiskową; albo być na właściwej DO, tej z TRIG poniżej 60mg%, LDL,100mg%)
Produkty wyzwalające histaminę (histaminouwalniacze): pomidory, truskawki, czekolada, kakao,jaja, ryby.

Produkty o działaniu drażniącym: alkohol, kawa.

Substancje chemiczne o działaniu toksycznym lub farmakologicznym: salicylany, konsrwanty, śr. barwiące.

Osoby uczulone na pyłki traw powinny unikać spożywania orzeszków ziemnych, roślin strączkowych, zboż, soi,
Osoby uczulone na płki krzewów i drzew powinny unikać pomidorów, anyżu, orzechów.
(często nietolerancja zbóż/traw idzie w parze z nietolerowaniem orzechów)

Białka mleka krowiego - kazeina, betalaktoglobulina, i w mniejszym stopniu alfalaktoglobulina - są główną przyczyną alerigii, częstszą niż inne produkty razem wzięte. Jest to reakcja typu późnego.

Większość białek jaja kurzego wywołujących alergie znajduje się w jego białku. Białko jaja najczęściej pośród alergenów pokarmowych wywołuje alergię (31,5%) u uczulonych na pokarmy dzieci.
Żółtko jaja wywołują alergię u populacji dzieci uczulonych - poniżej 1%.
Białka jaja kurzego reaguje krzyżowo z mięsem kurcząt.

Alergię na ryby, skorupiaki proponują leczyć nie spożywaniem tych produktów. Częstość występowania alergii na owoce morza jest większa wśród populacji o wysokim spożyciu tych produktów.

Lektyny (jedzone w nadmiarze; truskawki, niektóre warzywa, zboża) bezpośrednio wyzwalają histaminę.

Niektóre produkty spożywcze zawierają stosunkowo duże ilości amin biogennych takich jak serotonina i tyramina, które również powodują reakcję zapalną, podobną do reakcji alergicznej.
Do nich należą:sery pleśniowe typu bri, roquefort, ekstrakty drożdży, ekstrakt ryb, kiszona kapusta (kto ma wzdęcia po kiszonej kapuście jest jeszcze "niewyregulowany" wg mnie), czekolada, avokado, banany, orzechy włoskie, ananasy.

Glutaminian sodu = E621 ma takie same właściwości alergogenne jak glutaminian sodu występujący w wielu produktach w sposób naturalny, m.in. w pomidorach, pieczarkach, kukurydzy, grochu, parmezanie.

(NIGDZIE NIE PISZE, ŻE SMALEC, OLIWA, GHEE SĄ PRAWIE BEZALERGENOWE Shocked) !!!
(Całość powyższego wywodu należy traktować jako wstęp do szerszego tematu pt. aminy wazoaktywne).
(Histamina i aminy wazoaktywne wywołują zapalenie naczyń, naczynia krwionośne mamy prawie wszędzie: m.in. świąd, przyśpieszenie czynności serca, wywołują skurcze mm. gładich oskrzeli i jelit).

Dieta testująca. Osoby dorosłe przez 3-7 dni piją wodę mineralną z dodatkiem 100-150g cukru gronowego. (Tę metodę stosują "samoistnie" dzieci wołając "chcę coś słodkiego"). Przez kolejne 4-5 dni dieta testująca składa się z ryżu, ziemniaków, cukru, soli, wody mineralnej. Następnie stopniowo dołacza się do niej wołowinę, jagnięcinę, cukinię, ogórki, kapustę pekińską, olej krokoszowy i czarna herbatę. NIE POLECAM.

Przykład doboru wybranych produktów w czterodniowej diecie rotacyjnej (w dany dzień jeden rodzaj pr. bogatobiałkowego, 1-2 rodzaje rodziny roślinnej).
Dzień I brokuły/kalafior/brukselka, ryż.
Dzień II krewetki/ryby, ziemniaki/pomidor,
Dzień III indyk/kura, marchew,
Dzień IV fasola/groszek, pomarańcze,
Dzień V jak I (IŻiŻ jakoś ... nie preferuje jaj...)
Można ułożyć dzień z innego białka zwierzęcego:wołowiny, baraniny (Jakoś nie biorą pod uwagę wieprzowiny Surprised, szkodliwa? Mięsa wieprzowego czy boczku Very Happy nie ma na liście produktów najczęściej wywołujących alergię pokarmową u dzieci, jedynie jest tam szynka, któta uczula 1,6% dzieci alergicznych, str. 30).
Najmniej alergizujące mięso - królika (o tłuszczu, boczku dalej nic dobrego nie piszą, WOGÓLE NIE PISZĄ, mimo, że ewidentnie boczek z punktu widzenia alergicznego jest ok. Boją się wywołać u nas miażdżycę Very Happy)
Czosnek, cebula, por można dołączyć do jednego z w/w dni. (dzień I traktują jako odciążenie od produktów bogatobiałkowych).
(Czemu nie akceptują tłuszczu jako materiału do poprawiania zdrowia? Za duża istnieje jeszcze ilość osób na dietach bogatowęglowodanowych, takim tłuszcz szkodzi... Wolą dostosowywać się do nieoptymalnego ogółu... A my i tak i tak znajdziemy w powyższej treści DOBRO dla siebie Smile )
--------------------
Powyższe przyda się dla lekarzy zaglądających na forum.
Dla nas powyższe przydatne będzie jako wstęp do działania amin wazoaktywnych.
Akceptacja cukrów prostych w codziennym jadłospisie, to nie jest dobry pomysł.
Cukry proste codziennie, są tolerowane na śmietanowej formie DO. Dobowa ilość cukrów prostych w tej formie DO mieści się w dolnych granicach określonych przez dra JK. Przyszłość okaże, czy ta forma DO (śmietanowa z cukrami prostymi jako gł. źródło węglowodanów) nadaje się tylko dla młodych wiekiem, czy dla starszych (z większą ilością "problemów na głowie" i w naczyniach) optymalnych też.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dieta optymalna Dra Jana Kwaśniewskiego”