Na początek to co podaje dr.Kwaśniewski apropo tej przebudowy metabolizmu:
Cytat z książki żywienie optymalne.Podałem to w innym temacie i zainspirowało mnie do osobnego tematu na ten temat
Zaczynam zero/nisko węglowodanówke po dłuższej przerwie żeby schudnąć i jestem ciekaw jak długo mogę sie czuć gorzej z powodu tej przebudowy.
Powiem że kiedyś stosowałem ją pare razy i zazwyczaj po długim jedzeniu węglowodanów przebudowa powiedziałbym trwała 10-14dni i potem czułem sie już dobrze.
Także jeśli było to zaczynane po tygodniach bez używek przechodziłem to super lekko. Odkryłem że używki bardzo przeszkadzają w stosowaniu low carbu.Jeśli byłem na kawie przechodziłem to o wiele trudniej.
Ok cytat:
"
Cytat:
"II. STOSOWANIE DIETY OPTYMALNEJ W CODZIENNYM ŻYCIU
Przed przejściem na dietę optymalną należy zapamiętać dwa podstawowe warunki wstępne jej
stosowania.
Po pierwsze żywienie optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego
okresu przejściowego, tzn. nie zwiększać powoli tłuszczów i nie zmniejszać powoli węglowodanów.
Takie postępowanie, zwłaszcza u ludzi starszych i chorych, może być nawet niebezpieczne.
Przestawienie się na zupełnie inny sposób żywienia od dotychczasowego, do którego organizm został
przyzwyczajony przez lata, a nawet dziesiątki lat, jest pewnego rodzaju szokiem dla organizmu. Musi
on, w początkowym okresie, przebudować całkowicie swój metabolizm. Zlikwidować i wydalić te
„maszyny i urządzenia", które służyły mu dotychczas do rozkładania węglowodanów, a zbudować
niemal od nowa takie, które będą odpowiednie do odmiennego sposobu przemiany materii. Taka praca
organizmu wymaga dużej ilości energii i pewnego czasu, toteż w pierwszym okresie diety optymalnej
starajmy się unikać dodatkowych obciążeń energetycznych: stresów, przeziębień, gwałtownych
wysiłków, zmian klimatycznych itp.
Jak długo trwa ten okres? To zależy od wieku, stanu zdrowia i warunków życia człowieka. U
młodych przebiega szybciej, trwa od dwóch do trzech tygodni, bo wszystkie mechanizmy młodego
organizmu działają szybciej i sprawniej. U osób starszych trwa około trzech miesięcy, a u ludzi
starych, a ponadto otyłych i schorowanych, blisko pół roku, czasem nawet dłużej.
pozdrawiam
marcin