Dr. Jan Kwaśniewski artykuły 195
: piątek 12 lip 2024, 12:41
DOKTOR JAN KWAŚNIEWSKI (195)
ARTYKUŁY O ŻYWIENIU OPTYMALNYM
KTÓRE UKAZYWAŁY SIĘ NA ŚLĄSKU W KATOWICACH
W DZIENNIKU ZACHODNIM
Zebrał i przepisał. Morgano
O Żywności optymalnej
Jednym z celów Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Bractw Optymalnych z siedzibą w Jaworznie jest promowanie produkcji żywności dostosowanej do potrzeb żywienia optymalnego. Istnieje zapotrzebowanie na produkty wytwarzane bez żadnych dodatków z wyjątkiem preparatów ziołowych, produkowane bez dodatku soli kuchennej, lub z minimalnym jej dodatkiem do wyrobów z mięsa, produkowane według starych technologii. Obecnie wytwarzane wędliny według nowych technologii zawierają zbyt dużo soli kuchennej, jest do nich dodawane kilkadziesiąt różnych preparatów konserwujących i innych po to, aby przedłużyć znacznie okres ich przydatności do spożycia, rozcieńczyć wartościowe składniki odżywcze, przemycić w nich mniej wartościowe białka z soi. Przemysł przetwórczy wytwarza żywność w swoim własnym interesie, który jest sprzeczny z interesem konsumentów i z interesem narodu. To musi się zmienić. Optymalni spożywający więcej wędlin często skarżą się, że ich ślina jest bardzo słona, że przy wysiłku wydalają z potem dużo soli. Organizm człowieka potrzebuje dokładnie tyle soli kuchennej ile znajduje się w naturalnych produktach pochodzenia zwierzęcego. Produkty solone optymalnym nie smakują. Jeżeli człowiek dosypuje soli do potraw, to zawsze oznacza, że odżywia się on źle. Na bazie surowca mięsnego są wytwarzane próbne partie produktów potrzebnych do szybszego leczenia określonych chorób. Powinny wkrótce ukazać się pasztety z dodatkiem mózgu dla chorych na stwardnienie rozsiane, boczne zanikowe, chorych na choroby psychiczne, nerwice, otępienie starcze Alzheimera, dla dzieci z gorszymi wynikami w nauce i niedorozwojem umysłowym. Dla chorych na osteoporozę, chorobę zwyrodnieniową stawów, gościec postępujący, inne choroby stawów, pojawiają się konserwy z dużą zawartością kolagenu, wyciągów z kości, z dodatkiem szpiku. Doskonałe w smaku i bardzo wartościowe "kluski śląskie" wytwarzane z pełnotłustego sera białego, żółtek z niewielkim dodatkiem skrobi powinny wkrótce pojawić się na Śląsku. Są bardzo dobre z gulaszem, z tłuszczem ze smażonego mięsa, czy też polane masłem i posypane łyżeczką cukru. Od kilku miesięcy są wytwarzane przez Spółdzielnię mleczarską w Bieruniu serki optymalne. Są bardzo smaczne i wartościowe. W 100g produktu zawierają 9g białka, 27g tłuszczu i 3g węglowodanów i 0,3g węglowodanów. Chleb optymalny grubo posmarowany serkiem może być samodzielnym i wartościowym posiłkiem na śniadanie, czy kolację.
Z serków optymalnych można łatwo i przy niewielkim nakładzie pracy i czasu, wytwarzać smaczne serniki pieczone, surowe, czy inne produkty.
Sernik z serka optymalnego
2 opakowania serka optymalnego, 4 żółtka, 2 białka, 1dag mąki ziemniaczanej, 10-15 kropli aromatu cytrynowego, łyżeczka cukru, 2dag rodzynek.
Wykonanie: do serka dodać żółtka mąkę ziemniaczaną, cukier i aromat, masę zmiksować. Do masy dodać umyte i podsuszone rodzynki, oraz ubite na sztywno białka. Delikatnie wymieszać. Piec w małej formie, lub małej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 170-180 st. C przez 30-40 minut. Upieczony sernik pozostawić na 15 minut w piekarniku. Sernik można posmarować rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Uwaga: wszystkie składniki powinny być wyjęte z lodówki na 2-3 godziny przed przystąpieniem do wykonania sernika. Waga po upieczeniu ok. 360g. W 100g sernika jest 320Kcal, 11g białka, 26g tłuszczu i 10g węglowodanów. BTW jak 1:2,4:0,9.
Bułka na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły
3 opakowania serka optymalnego, 5 żółtek, 5 białek, 5 dag otrąb pszennych lub mąki pszennej, mak lub kminek do posypania bułki.
Wykonanie: serek, żółtka, otręby (lub mąkę) zmiksować. Dodać białka sztywno ubite i delikatnie wymieszać. Ciasto włożyć do wysokiej niewielkiej formy. Posypać po wierzchu makiem lub kminkiem. Piec 35-40 minut w temp.
180-200 st. C. Można łyżką formować małe bułeczki i piec je na większej blaszce. Waga po upieczeniu ok. 600g. W 100g bułeczki jest 306 Kcal, 12g białka, 23g tłuszczu i 8g węglowodanów. BTW jak 1:1,9:0,7 z mąką i 0,4 z otrębami.
Sernik surowy
3 opakowania serka optymalnego, 10g żelatyny w proszku, 5 dag rodzynek, 40dag sezonowych owoców (truskawki, maliny, jeżyny) lub brzoskwiń z puszki, czy ananasa, sok z cytryny, 200 ml śmietanki kremowej (30%), 2dag gorzkiej czekolady.
Wykonanie: do serków dodać sok z cytryny i 1 dag cukru, zmiksować, dołożyć rodzynki i wymieszać. Żelatynę zalać 4 łyżkami wrzącej wody, wymieszać. Po przestudzeniu wymieszać z masą serową. Tortownicę posmarować masłem i wyłożyć na nią masę serową, na wierzchu rozłożyć owoce. Ubić śmietanę z 1dag cukru i pokryć owoce ubitą śmietaną. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Posypać czekoladą w proszku. Waga około 1,2kg. W 100g jest 180Kcal 4g białka, 14,5g tłuszczu i 7,5g węglowodanów. BTW jak 1:3,5:1,9.
JAN KWAŚNIEWSKI
ARTYKUŁY O ŻYWIENIU OPTYMALNYM
KTÓRE UKAZYWAŁY SIĘ NA ŚLĄSKU W KATOWICACH
W DZIENNIKU ZACHODNIM
Zebrał i przepisał. Morgano
O Żywności optymalnej
Jednym z celów Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Bractw Optymalnych z siedzibą w Jaworznie jest promowanie produkcji żywności dostosowanej do potrzeb żywienia optymalnego. Istnieje zapotrzebowanie na produkty wytwarzane bez żadnych dodatków z wyjątkiem preparatów ziołowych, produkowane bez dodatku soli kuchennej, lub z minimalnym jej dodatkiem do wyrobów z mięsa, produkowane według starych technologii. Obecnie wytwarzane wędliny według nowych technologii zawierają zbyt dużo soli kuchennej, jest do nich dodawane kilkadziesiąt różnych preparatów konserwujących i innych po to, aby przedłużyć znacznie okres ich przydatności do spożycia, rozcieńczyć wartościowe składniki odżywcze, przemycić w nich mniej wartościowe białka z soi. Przemysł przetwórczy wytwarza żywność w swoim własnym interesie, który jest sprzeczny z interesem konsumentów i z interesem narodu. To musi się zmienić. Optymalni spożywający więcej wędlin często skarżą się, że ich ślina jest bardzo słona, że przy wysiłku wydalają z potem dużo soli. Organizm człowieka potrzebuje dokładnie tyle soli kuchennej ile znajduje się w naturalnych produktach pochodzenia zwierzęcego. Produkty solone optymalnym nie smakują. Jeżeli człowiek dosypuje soli do potraw, to zawsze oznacza, że odżywia się on źle. Na bazie surowca mięsnego są wytwarzane próbne partie produktów potrzebnych do szybszego leczenia określonych chorób. Powinny wkrótce ukazać się pasztety z dodatkiem mózgu dla chorych na stwardnienie rozsiane, boczne zanikowe, chorych na choroby psychiczne, nerwice, otępienie starcze Alzheimera, dla dzieci z gorszymi wynikami w nauce i niedorozwojem umysłowym. Dla chorych na osteoporozę, chorobę zwyrodnieniową stawów, gościec postępujący, inne choroby stawów, pojawiają się konserwy z dużą zawartością kolagenu, wyciągów z kości, z dodatkiem szpiku. Doskonałe w smaku i bardzo wartościowe "kluski śląskie" wytwarzane z pełnotłustego sera białego, żółtek z niewielkim dodatkiem skrobi powinny wkrótce pojawić się na Śląsku. Są bardzo dobre z gulaszem, z tłuszczem ze smażonego mięsa, czy też polane masłem i posypane łyżeczką cukru. Od kilku miesięcy są wytwarzane przez Spółdzielnię mleczarską w Bieruniu serki optymalne. Są bardzo smaczne i wartościowe. W 100g produktu zawierają 9g białka, 27g tłuszczu i 3g węglowodanów i 0,3g węglowodanów. Chleb optymalny grubo posmarowany serkiem może być samodzielnym i wartościowym posiłkiem na śniadanie, czy kolację.
Z serków optymalnych można łatwo i przy niewielkim nakładzie pracy i czasu, wytwarzać smaczne serniki pieczone, surowe, czy inne produkty.
Sernik z serka optymalnego
2 opakowania serka optymalnego, 4 żółtka, 2 białka, 1dag mąki ziemniaczanej, 10-15 kropli aromatu cytrynowego, łyżeczka cukru, 2dag rodzynek.
Wykonanie: do serka dodać żółtka mąkę ziemniaczaną, cukier i aromat, masę zmiksować. Do masy dodać umyte i podsuszone rodzynki, oraz ubite na sztywno białka. Delikatnie wymieszać. Piec w małej formie, lub małej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 170-180 st. C przez 30-40 minut. Upieczony sernik pozostawić na 15 minut w piekarniku. Sernik można posmarować rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Uwaga: wszystkie składniki powinny być wyjęte z lodówki na 2-3 godziny przed przystąpieniem do wykonania sernika. Waga po upieczeniu ok. 360g. W 100g sernika jest 320Kcal, 11g białka, 26g tłuszczu i 10g węglowodanów. BTW jak 1:2,4:0,9.
Bułka na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły
3 opakowania serka optymalnego, 5 żółtek, 5 białek, 5 dag otrąb pszennych lub mąki pszennej, mak lub kminek do posypania bułki.
Wykonanie: serek, żółtka, otręby (lub mąkę) zmiksować. Dodać białka sztywno ubite i delikatnie wymieszać. Ciasto włożyć do wysokiej niewielkiej formy. Posypać po wierzchu makiem lub kminkiem. Piec 35-40 minut w temp.
180-200 st. C. Można łyżką formować małe bułeczki i piec je na większej blaszce. Waga po upieczeniu ok. 600g. W 100g bułeczki jest 306 Kcal, 12g białka, 23g tłuszczu i 8g węglowodanów. BTW jak 1:1,9:0,7 z mąką i 0,4 z otrębami.
Sernik surowy
3 opakowania serka optymalnego, 10g żelatyny w proszku, 5 dag rodzynek, 40dag sezonowych owoców (truskawki, maliny, jeżyny) lub brzoskwiń z puszki, czy ananasa, sok z cytryny, 200 ml śmietanki kremowej (30%), 2dag gorzkiej czekolady.
Wykonanie: do serków dodać sok z cytryny i 1 dag cukru, zmiksować, dołożyć rodzynki i wymieszać. Żelatynę zalać 4 łyżkami wrzącej wody, wymieszać. Po przestudzeniu wymieszać z masą serową. Tortownicę posmarować masłem i wyłożyć na nią masę serową, na wierzchu rozłożyć owoce. Ubić śmietanę z 1dag cukru i pokryć owoce ubitą śmietaną. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Posypać czekoladą w proszku. Waga około 1,2kg. W 100g jest 180Kcal 4g białka, 14,5g tłuszczu i 7,5g węglowodanów. BTW jak 1:3,5:1,9.
JAN KWAŚNIEWSKI