Strona 1 z 1

Dr. Jan Kwaśniewski artykuły 198

: piątek 12 lip 2024, 12:40
autor: marcin458
DOKTOR JAN KWAŚNIEWSKI (198)
ARTYKUŁY O ŻYWIENIU OPTYMALNYM
KTÓRE UKAZYWAŁY SIĘ NA ŚLĄSKU W KATOWICACH
W DZIENNIKU ZACHODNIM
Zebrał i przepisał. Morgano

TŁUSTE ŻYCIE

Co jeść, czego nie jeść?
W wielu listach naszych Czytelników pojawiają się pytania o listę produktów zalecanych dla człowieka przy żywieniu optymalnych. Postanowiliśmy, zatem raz jeszcze je usystematyzować i wymienić w komplecie. Dziś produkty jadalne plus przepis na "optymalną" potrawę, w najbliższy piątek wymieniamy wszystko to, czego jeść nam nie wolno.

Zalecane dla optymalnych
1. Wszystkie rodzaje serów
2. Dużo jaj, powyżej 4 na dobę
3. Podroby, galarety mięsne, chrząstki, tłuste rosoły
4. Każde mięso, najlepiej tłuste, wieprzowe
5. Wszystkie wędliny - najlepsze salcesony, pasztetowa, pasztety. Pamiętajmy - kaszanka zawiera około 10% cukru, stąd 200g kaszanki = około 20g cukru
6. Ryby, konserwy rybne
7. Drób, najlepsza tłusta gęś, kaczka
8. Dużo tłuszczu: masło, smalec, słonina, smalec gęsi, olej słonecznikowy, oliwa, dobra margaryna. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego są znacznie lepsze od tłuszczów pochodzenia roślinnego
9. Mleko lub śmietana do 0,5 litra dobę = około 20g cukru
10. Wszystkie jarzyny, pieczarki, grzyby do 300g/dobę = około 10g cukru
11. Jeden ziemniak (frytki na smalcu, łoju) = około 10g cukru
12. Należy pić więcej płynów - oczywiście bez cukru
13. Orzechy, słonecznik majonez, przyprawy, kawa, herbata lub lepiej soki owocowe, nie słodzone - 2-3 łyżki na szklankę gorącej lub zimnej wody

ZUPA Z SELERÓW Z ŻÓŁTKAMI
B- 5,3g T-10,9g W-2g kaloryczność 100g -130 Kcal
1 : 2,1 : 0,4 gotowej poprawy - 1,5 litra

Cebulę 10dag oraz duży seler (50dag obrać i ugotować na miękko w 4 szklankach wywaru mięsnego (1l). Zupę przetrzeć przez sitko i zagotować
8 żółtek (16dag) rozprowadzić niewielką ilością gorącego wywaru i wlać do reszty zupy. Podgrzać, ale już nie gotować,. Zupę podawać w filiżankach, posypaną posiekaną natką pietruszki. Wszystkie zupy podprawiane żółtkami nie mogą być gotowane po dodaniu żółtek, bo się zwarzą i zupa straci na wyglądzie. Teoretycznie doprowadza się zupę do temperatury 80 st. C i przetrzymuje ją w niej 2 -3 minuty. Przez ten czas gęstnieje. Zupy z udziałem dużej ilości żółtek należy przetrzymywać przez ten czas na ochronnej płytce, na małym ogniu lub wstawić garnek z zupą do większego garnka z gorącą wodą i dopiero ten garnek ustawić na płytce na małym ogniu. Zupę selerową można też podprawiać zamiast żółtkami - śmietaną, biorącej jej 2 szklanki (50dag). Kaloryczność zupy ze śmietana jest nieznacznie wyższa.

JAN KWAŚNIEWSKI