Strona 1 z 1

Chleb na DO

: czwartek 11 lip 2024, 21:12
autor: marcin458
http://forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=2100.20

Co lepsze posty z tematu:

Krótki cytat z książki Dr. JKwasniewskiego pt."Dieta optymalna dieta idealna":

"Tymczasem dobry,pełnowartosciowy chleb,którego można spokojnie zjeść 2-3 kromki ,to chleb z mąki z pełnego przemiału,zawierający ziarna zbożowe,zatem bogaty w błonnik,mikroelementy,sole mineralne,witaminy i białka.Im bielsza mąka ,tym gorszy chleb-powinniśmy o tym pamietać siegając po bagietki,bułki francuskie,lekkie jak puch bułeczki.Doskonały jest pumpernikel i chleby ciemne,razowe.Na pewno lepiej jest zjeść takie pieczywo niż "dietetyczne krakersy skandynawskie" ,albo bułki pełne środków spulchniających i konserwantów."

Jak widać,nie ma w chlebie nic niepokojącego,szczególnie dla osób zdrowych,pod warunkiem,że nie będziemy się nim objadać Smile



Kuba, nie je się chleba na DO. Jan Kwaśniewski wyraźnie to podkreślił i nie bez powodu. Biorąc jednak pod uwagę opornych, chcąc ich jakoś ochronić, podpowiedział gdzie lezy mniejsze zło - stąd cytat o wyższości pełnowartościowego chleba nad krakersami.
Niestety, ten cytat wyrwany z kontekstu moze zmylić.

Chleb ma bardzo dużo węgli na 100g. Cięzko potem jeść w proporcjach BTW, żeby nie byc głodnym

Chleb to pleśnie

Chleb to błonnik niejadalny dla Optymalnych. Błonnik stosują ci co muszą przepychać resztki pokarmowe w jelitach, przyzwyczajonych do tego od lat i przez to rozleniwionych. Błonnik, tak jak cukier, drażni jelita i im szkodzi. (niestety na tym forum niektórzy doradzają podawać błonnik malutkim dzieciom, które mają zaparcia)

Chleb to alergogenny gluten wywołujący wiele chorób, których zdradzieckiego źródła nie jesteśmy świadomi.

Chleb to różne cukry niekorzystne dla naszego organizmu (najbezpieczniejszym cukrem jest skrobia)

W chlebie optymalnym mąki jest znikoma ilość i o wiele łatwiej zachować w całodziennym jadlospisie proporcje BTW. Chlebek optymalny jest podawany jako forma przejsciowa dla tych, co im cięzko zrezygnować z pieczywa.

Placki ziemniaczane, ktore robimy bez mąki (lekko odciskamy, odlewamy potem ten płyn i zbieramy skrobię, ktora się osadzia na dnie, a zamiast płynu dajemy żółtka) są wg mnie o wiele lepsze i smaczniejsze. Ziemniaki dodatkowo mają duzo wartościowych składników. Nawet WHO (swiatowa organizacja zdrowia), której wiedza nas Optymalnych raczej nie zachwyca, zauważa ze na samych ziemniakach mozna bezpiecznie dla organizmu przeżyć 9 miesięcy. My takiego bajeru nie damy sobie wcisnąć, bo nasze żywienie nie opiera się na trujących cukrach. Faktem jest, ze ziemniaki zawierają witaminy i mikroelementy.
Placki ziemniaczane możesz składać do szkoły tak samo jak chleb. Z dwóch ziemniaków robi się je w parę minut. Są chrupkie.