Artykuł dan wit Witold Jarmołowicz Tort Orzechowy bez mąki
: czwartek 11 lip 2024, 15:35
http://www.danwit.pl/artykuly/5-po-co-n ... a-brzuchu/
artykuł dan wit autor Witold Jarmołowicz
Na początek amerykańska rządowa agencja US FDA o margarynach i masłach roślinnych:
US FDA o margarynach i masłach roślinnych lub
US FDA o masłach roślinnych
A teraz już na temat.
Ale ostrzegamy, tego torcika nie można za często jadać.
Tort orzechowy bez mąki
Składniki na 1 placek: 15 dag zmielonych orzechów włoskich, 4 jajka, 50 g cukru, sok z ½ cytryny, tort może składać się z 2 lub 3 placków
Składniki na masę: 2 kostki masła, 4 jajka 2 łyżeczki kakao, pół szklanki cukru, spirytus
Sposób przygotowania:
1. Białka ubić na sztywno, dodając po kolei cukier, żółtka, zmielone orzechy i sok z cytryny.
2. Tortownicę wyłożyć pergaminem i posmarować masłem.
3. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 *C od 25 do 35 minut.
W tym czasie przygotowujemy drugi placek.
Przygotowanie masy:
1. Białko ubić na sztywno, dodać cukier.
2. Następnie dodając żółtka ubijać na parze.
3. Ubijając przestudzić, a następnie dodawać stopniowo masło (miękkie w temperaturze pokojowej),
następnie dodajemy kakao i spirytus
4. Przełożyć masą nasączone placki i udekorować.
Uwaga: placki pieczemy jednego dnia a przekładamy masą następnego dnia.
Gotowej potrawy: 1,5 kg
Można proporcjonalnie wszystkiego mniej użyć do tortu, wtenczas uzyskamy torcik.
Smacznego!
artykuł dan wit autor Witold Jarmołowicz
Na początek amerykańska rządowa agencja US FDA o margarynach i masłach roślinnych:
US FDA o margarynach i masłach roślinnych lub
US FDA o masłach roślinnych
A teraz już na temat.
Ale ostrzegamy, tego torcika nie można za często jadać.
Tort orzechowy bez mąki
Składniki na 1 placek: 15 dag zmielonych orzechów włoskich, 4 jajka, 50 g cukru, sok z ½ cytryny, tort może składać się z 2 lub 3 placków
Składniki na masę: 2 kostki masła, 4 jajka 2 łyżeczki kakao, pół szklanki cukru, spirytus
Sposób przygotowania:
1. Białka ubić na sztywno, dodając po kolei cukier, żółtka, zmielone orzechy i sok z cytryny.
2. Tortownicę wyłożyć pergaminem i posmarować masłem.
3. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 180 *C od 25 do 35 minut.
W tym czasie przygotowujemy drugi placek.
Przygotowanie masy:
1. Białko ubić na sztywno, dodać cukier.
2. Następnie dodając żółtka ubijać na parze.
3. Ubijając przestudzić, a następnie dodawać stopniowo masło (miękkie w temperaturze pokojowej),
następnie dodajemy kakao i spirytus
4. Przełożyć masą nasączone placki i udekorować.
Uwaga: placki pieczemy jednego dnia a przekładamy masą następnego dnia.
Gotowej potrawy: 1,5 kg
Można proporcjonalnie wszystkiego mniej użyć do tortu, wtenczas uzyskamy torcik.
Smacznego!