Chleb 100% z mąki pełnoziarnistej upieczony samemu
: środa 10 lip 2024, 19:26
Witam
Patrząc na oferte sklepów apropo chleba widze fakt że wszystkie chleby tak zwane pelnoziarniste zawierają domieszki czystszych mąk a nie tylko mąke pełnoziarnistą.
Pomyślałem na próbe zrobić samemu chleb tylko z mąki pełnoziarnistej i na zakwasie.
Pan Witold kiedyś napisał że mąka pełnoziarnista to typ 3000.
Jednak nigdzie nie ma takiego typu gdzie nie szukam.
Wszędzie jest jednak napisane że typ 2000 jest pełnoziarnisty z pełnych ziaren.
Chyba Pan Witold sie pomylił.
znalazłem taki przepis na pełnoziarnisty chleb co jest rzadkością bo większość przepisów każe dodać też czystsze mąki a tutaj tylko typ 2000
może ktoś ma doświadczenie i coś doradzi
tu jest przepis
https://smakowitychleb.pl/pelnoziarnist ... -zakwasie/
https://kuchniabreni.pl/domowy-zakwas-p ... -zakwasie/
Kupiłem taka make żytnią razową typ 2000 firmy polgreen bo napisane na niej jest że to przemiał pełnego ziarna żyta.
https://pozakupy.com/produkt/maka-zytni ... -polgreen/
I na allegro na wielu markach typu 2000 piszą że to maka z pelnego ziarna.
Więc dochodze do wniosku że typ 2000 a przynajmiej część może być pełnoziarnisty.
https://allegro.pl/listing?string=m%C4% ... sta%202000
NA przykład tutaj piszą o mące 2000 jako pełnoziarnistej(ale nie przy wszystkich typu 2000)
1
tytuł przedmiotu:MĄKA ŻYTNIA TYP 2000 razowa pełnoziarnista 1kg
cytat z aukcji "Mąka żytnia typ 2000 to mąka razowa, pełnoziarnista. Mąka żytnia typ 2000 otrzymywana jest z pełnego przemiału całych ziaren żyta i zawiera cenne otręby"
https://allegro.pl/oferta/maka-zytnia-t ... 9990150063
2
tytuł przedmiotu:MĄKA ŻYTNIA TYP 2000 1kg Razowa pełnoziarnista
https://allegro.pl/oferta/maka-zytnia-t ... 0744975017
3
tytuł przedmiotu:Mąka Żytnia Razowa Pełnoziarnista typ 2000 1kg
https://allegro.pl/oferta/maka-zytnia-r ... 9250055404
4
tytuł przedmiotuMĄKA ŻYTNIA TYP 2000 5kg Razowa pełnoziarnista
https://allegro.pl/oferta/maka-zytnia-t ... 0745061890
5
tytuł przedmiotuMąka Basia żytnia pełnoziarnista typ 2000 900g
cytat z aukcji
"Powstaje ze zmielenia całego ziarna żyta wraz z łuską, bielmem i zarodkiem"
https://allegro.pl/oferta/maka-basia-zy ... 0512987861
i tak wiele jest takich mąk na allegro wystarczy wpisać "mąka żytnia razowa pełnoziarnista 2000" lub pszenna lub orkiszowa itp itd i znajduje wiele mak których producenci piszą że jest PEŁNOZIARNISTA a to typ 2000
https://allegro.pl/listing?string=m%C4% ... sta%202000
dopisze jeszcze że na tej kupnej mące polgreen jest taki napis Skład: pełny przemiał żyta wraz z otrębami.
Zrobienie pierwszego chleba w życiu samodzielnie zbliża sie wielkimi krokami.
Najpierw pare przepisów kupienie mąki skladników.
Teraz następne filmy na youtube.
Mam jednak pytanie. Wyczytałem że kupne drożdże są o tone mniej zdrowe niż zakwas.
Jednak na drożdżach o wiele łatwiej ten chleb wyjdzie bo pewniej urośnie i to łatwiejsze niż przygotowywanie zakwasu kilka dni.
Tombak bardzo ostrzegał przed pieczywem na drożdżach że źle wpływa na mikroflore w układzie pokarmowym.
Jak to jest z tym zakwasem i drożdżami?
Dzisiaj dostałem make typu 1850 z pełnego ziarna.Jest napisane dokładnie tak "powstaje ze zmielenia całego ziarna pszenicy wraz z łuską bielmem i zarodkiem"
oczywiście to pragnienie chleba jak najbardziej pełnoziarnistego wynika także z zaleceń westona i opisu kultur ktore jadly tylko pelnoziarniste pieczywo.
Ale inni też to polecają jako zdrowsze niż z białej mąki.
Hurra jutro pieke pierwszy chleb w 100% z mąki pełnoziarnistej którego nie ma w sklepach bo zawsze w składzie dają dopisek że z mąką czystszą i dlatego pieke by mieć w pełni pełnoziarnisty.
Ciekawe jak to wyjdzie .
na drożdżach
Własnie grzeje sie piekarnik i cały chlebek a własciwie masa mączno drożdżowo wodna którą zmieszałem czeka na upieczenie
oby wyrósł.
Zrobiłem mase z 400g mąki pszennie pełnoziarnistej 1850 i 400g mąki zytniej razowej pełnoziarnistej 2000 700 ml wody 40g drożdży.
Własnie masa wyrasta 40min a potem 45m pieczenia w pikekarniku.
10min temu wyjałem chlebek z piekarnika.
SUper urósł i po przekrojeniu widać mase chlebową jak w chlebie ze sklepu.
Z tą róznicą że jest z samej maki pełnoziarnistej.
Więc sie udał.
Dochodze do wniosku ze robienie własnego chleba to łatwiejsze o tone niz sądziłem
wrzucić make drożdże zamieszać mikserem odłożyć potem za 40m upiec i to dosyć łątwe mało pracochłonne
a o ile zdrowszy jest taki chleb.
Chleb taki pełnoziarnisty pachnie zbożem i ziarnami.Jak ktoś jadł płatki żytnie czy pszenne kiedyś to podobnie.
W sumie to szybkie i proste i łatwe
1Mąke wrzucić do miski dolać wode i drożdże zmiksować mikserem i dać do formy
2odczekać 40m az urośnie
3w piekarniku ppiec 45m
4 wyjac pozmywąc miske mikser formy i po sprawie
w sumie 3-8minut roboty a podczac czekania na wyrosniecie czy pieczenie to mozna cos robic wiec tego nie wliczam mozna wykorzystać ten czas.
A o ile taki chleb jest zdrowszy pełnoziarnisty.
Chyba sie przerzuce tylko na taki chleb.
O 15.30 miną 2 godziny od wyjecia i sprobuje jak smakuje.
Strasznie pachnie zbożem i płatkami pszennymi czy żytnimi.
Zrobiłem zgodnie z tym przepisem z jedynym wyjątkiem że zamist 800g mąki pszennej to dałem 400g żytniej i 400g pszenniej.Obie pełnoziarniste oczywiście z grubego przemiału.
https://rytmynatury.pl/chleb-pelnoziarn ... drozdzach/
Za 5 minut o 15.30 zjem chleb i zobacze jak smakuje
smakuje jak zboże
jak płatki pszenne czy zytnie
dokładnie tak samo
Wysłany: Śro Kwi 20, 2022 15:07
https://rytmynatury.pl/chleb-pelnoziarn ... drozdzach/
Przepis na chleb pełnoziarnisty na drożdżach
Składniki:
800 g. pełnoziarnistej ekologicznej mąki pszennej lub orkiszowej
40 g. świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżka miodu prawdziwego
1 łyżka oliwy nierafinowanej
ok. 600-700 ml. letniej wody
opcjonalnie szklanka ulubionych ziaren np. słonecznik, pestki dymi, siemię lniane.
Przygotowanie chleba pełnoziarnistego na drożdżach:
Do miseczki wyłóż świeże drożdże dodaj kilka łyżek wody z podanej wyżej ilości, 1 łyżkę mąki oraz miód. Wymieszaj i poczekaj aż drożdże zupełnie się rozpuszczą. Wystarczy chwila.
W międzyczasie do miski wsyp mąkę i sól oraz wymieszaj
Dodaj rozpuszczone drożdże, oliwę i mieszając powoli dodawaj wodę
Ciasto na chleb pełnoziarnisty nie może być za mocno zbite. Powinno dać się łatwo przekładać łyżką do foremek. Jeżeli jest za gęste dodaj wody, jeśli natomiast zbyt luźne – mąki. Ciasta nie trzeba wyrabiać rękami, wystarczy porządne wymieszanie drewnianą łyżką. Dlatego tak lubię przygotowywać chleby pełnoziarniste. Do tego chleb pełnoziarnisty jest bliższy naturze niż wykonany z mąk białych więc i zdrowszy. Zawiera więcej składników odżywczych oraz błonnika.
Odpowiednio wymieszane ciasto dodaj do foremek. Ta ilość wystarcza na 2 średniej wielkości chleby pełnoziarniste.
Odstaw foremki z ciastem w ciepłe miejsce na ok 40 minut i przykryj szmatką. W tym czasie powinno podwoić swoją wielkość. Ciasto jest dostatecznie wyrośnięte jeśli tworzy charakterystyczną kopułkę.
Podczas wyrastania ciasta, rozgrzej piekarnik do 230 stopni C.
Wyrośnięte chlebki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut w temperaturze 230 stopni. C na funkcji góra-dół. Następnie zmniejsz temperaturę do 180-200 stopni C i wypiekaj jeszcze ok 35 minut. /musisz wyczuć swój piekarnik bo różnie pieką/
Po upieczeniu pozostaw w wyłączonym i zamkniętym piekarniku jeszcze ok 10 minut.
Wyjmij chleb z piekarnika i foremek i sprawdź czy wydaje głuchy odgłos gdy pukniesz go od spodu. Jeśli nie, dopiecz jeszcze chwilę w piekarniku.
Dokładnie ostudź. Chleb najlepiej kroić na drugi dzień ale kto by tyle czekał. Ja nie potrafię. Odczekam kilka godzin i pałaszujemy.
drugi raz wziałem nie 700ml ale 550 ml wody i chleb jest twardszy i dobrze sie kroi. przy 700ml rozpadały sie kromki był za miękkii.tak bym zmienił ten przepis.
To prawda może dzisiejsza pszenica jest gorsza ale nadal milion razy lepiej(może przesadzam może sto lub tysiąc ) jeść tą pszenice w całości czyli pełnoziarniście niż oczyszczoną wybrakowaną.
Czwarte podejście.
Robie 3 blachy chleba po 1,3kg każda bo tyle mi wchodzi do piekarnika a skoro już robić to wykorzystać cały wsad.
Powinno starczyć na ok 2 tygodnie.
Starczy na tyle bo nie je jedna osoba ale rodzina sie podłącza i co niech jedzą zdrowiej niech mają.Samemu miałbym chyba na dłużej.
dziwne
ten chleb 2dni smakuje jak zboże jak np.płatki żytnie czy pszenne
za to po 2 dniach to mija i smakuje jak normalny chleb
5te podejście
znowu 3 blachy po 1,3kg chleba każda
starczyło na 3 tygodnie
Jeśli chodzi o napełnianie żołądka balastem to odkryłem już dawno pewna zależność która jest zgodna z pewnymi naukami o zdrowiu.
Mianowiecie jedząc puste kalorie jak oczyszczone węglowodany jak chleb biały czy cukier biały to musisz zjeść tego 3-5x tyle żeby dostarczyć potrzebne składniki odzywcze organizmowi. Jest tak dlatego że organizm ich potrzebuje a skoro jest ich mało to je sie wiecej.
Jedząc pełnowiartościowe jedzenie jak ryż brązowy kasza gryczana czy pełnoziarnisty chleb je sie o wiele mniej i to jedzenie szybciej syci bo to bomba składników odżywczych.
Jedząc ryż brązowy potem 3 dni mniej jem bo organizm jest zaopatrzony w składniki odżywcze.Tak samo chleb pełnoziarnisty mocnoc syci i jem mniej.
To jest kluczowa nauka przy odchudzaniu bo jedząc puste kalorie je sie wiecej i można przytyć.
Było kilka podejść do zdrowszej diety i włączenia tego zdrowszego pełnoziarnistego chleba na stałe do diety JEDNAK podobne efekty zyskuje kilkoma minutami energią 3x dziennie i to dużo wygodniejsze i dopuszczam wszystko nie dbając już bardziej o to co jem bo energia robi łatwo miło przyjemnie ZASTĘPCZO robotę.
Jutro pieke znowu te chleb sa niewyobrazalnie zdrowe bo z pelnoziarnistej maki
pozdrawiam
marcin
Patrząc na oferte sklepów apropo chleba widze fakt że wszystkie chleby tak zwane pelnoziarniste zawierają domieszki czystszych mąk a nie tylko mąke pełnoziarnistą.
Pomyślałem na próbe zrobić samemu chleb tylko z mąki pełnoziarnistej i na zakwasie.
Pan Witold kiedyś napisał że mąka pełnoziarnista to typ 3000.
Jednak nigdzie nie ma takiego typu gdzie nie szukam.
Wszędzie jest jednak napisane że typ 2000 jest pełnoziarnisty z pełnych ziaren.
Chyba Pan Witold sie pomylił.
znalazłem taki przepis na pełnoziarnisty chleb co jest rzadkością bo większość przepisów każe dodać też czystsze mąki a tutaj tylko typ 2000
może ktoś ma doświadczenie i coś doradzi
tu jest przepis
https://smakowitychleb.pl/pelnoziarnist ... -zakwasie/
https://kuchniabreni.pl/domowy-zakwas-p ... -zakwasie/
Kupiłem taka make żytnią razową typ 2000 firmy polgreen bo napisane na niej jest że to przemiał pełnego ziarna żyta.
https://pozakupy.com/produkt/maka-zytni ... -polgreen/
I na allegro na wielu markach typu 2000 piszą że to maka z pelnego ziarna.
Więc dochodze do wniosku że typ 2000 a przynajmiej część może być pełnoziarnisty.
https://allegro.pl/listing?string=m%C4% ... sta%202000
NA przykład tutaj piszą o mące 2000 jako pełnoziarnistej(ale nie przy wszystkich typu 2000)
1
tytuł przedmiotu:MĄKA ŻYTNIA TYP 2000 razowa pełnoziarnista 1kg
cytat z aukcji "Mąka żytnia typ 2000 to mąka razowa, pełnoziarnista. Mąka żytnia typ 2000 otrzymywana jest z pełnego przemiału całych ziaren żyta i zawiera cenne otręby"
https://allegro.pl/oferta/maka-zytnia-t ... 9990150063
2
tytuł przedmiotu:MĄKA ŻYTNIA TYP 2000 1kg Razowa pełnoziarnista
https://allegro.pl/oferta/maka-zytnia-t ... 0744975017
3
tytuł przedmiotu:Mąka Żytnia Razowa Pełnoziarnista typ 2000 1kg
https://allegro.pl/oferta/maka-zytnia-r ... 9250055404
4
tytuł przedmiotuMĄKA ŻYTNIA TYP 2000 5kg Razowa pełnoziarnista
https://allegro.pl/oferta/maka-zytnia-t ... 0745061890
5
tytuł przedmiotuMąka Basia żytnia pełnoziarnista typ 2000 900g
cytat z aukcji
"Powstaje ze zmielenia całego ziarna żyta wraz z łuską, bielmem i zarodkiem"
https://allegro.pl/oferta/maka-basia-zy ... 0512987861
i tak wiele jest takich mąk na allegro wystarczy wpisać "mąka żytnia razowa pełnoziarnista 2000" lub pszenna lub orkiszowa itp itd i znajduje wiele mak których producenci piszą że jest PEŁNOZIARNISTA a to typ 2000
https://allegro.pl/listing?string=m%C4% ... sta%202000
dopisze jeszcze że na tej kupnej mące polgreen jest taki napis Skład: pełny przemiał żyta wraz z otrębami.
Zrobienie pierwszego chleba w życiu samodzielnie zbliża sie wielkimi krokami.
Najpierw pare przepisów kupienie mąki skladników.
Teraz następne filmy na youtube.
Mam jednak pytanie. Wyczytałem że kupne drożdże są o tone mniej zdrowe niż zakwas.
Jednak na drożdżach o wiele łatwiej ten chleb wyjdzie bo pewniej urośnie i to łatwiejsze niż przygotowywanie zakwasu kilka dni.
Tombak bardzo ostrzegał przed pieczywem na drożdżach że źle wpływa na mikroflore w układzie pokarmowym.
Jak to jest z tym zakwasem i drożdżami?
Dzisiaj dostałem make typu 1850 z pełnego ziarna.Jest napisane dokładnie tak "powstaje ze zmielenia całego ziarna pszenicy wraz z łuską bielmem i zarodkiem"
oczywiście to pragnienie chleba jak najbardziej pełnoziarnistego wynika także z zaleceń westona i opisu kultur ktore jadly tylko pelnoziarniste pieczywo.
Ale inni też to polecają jako zdrowsze niż z białej mąki.
Hurra jutro pieke pierwszy chleb w 100% z mąki pełnoziarnistej którego nie ma w sklepach bo zawsze w składzie dają dopisek że z mąką czystszą i dlatego pieke by mieć w pełni pełnoziarnisty.
Ciekawe jak to wyjdzie .
na drożdżach
Własnie grzeje sie piekarnik i cały chlebek a własciwie masa mączno drożdżowo wodna którą zmieszałem czeka na upieczenie
oby wyrósł.
Zrobiłem mase z 400g mąki pszennie pełnoziarnistej 1850 i 400g mąki zytniej razowej pełnoziarnistej 2000 700 ml wody 40g drożdży.
Własnie masa wyrasta 40min a potem 45m pieczenia w pikekarniku.
10min temu wyjałem chlebek z piekarnika.
SUper urósł i po przekrojeniu widać mase chlebową jak w chlebie ze sklepu.
Z tą róznicą że jest z samej maki pełnoziarnistej.
Więc sie udał.
Dochodze do wniosku ze robienie własnego chleba to łatwiejsze o tone niz sądziłem
wrzucić make drożdże zamieszać mikserem odłożyć potem za 40m upiec i to dosyć łątwe mało pracochłonne
a o ile zdrowszy jest taki chleb.
Chleb taki pełnoziarnisty pachnie zbożem i ziarnami.Jak ktoś jadł płatki żytnie czy pszenne kiedyś to podobnie.
W sumie to szybkie i proste i łatwe
1Mąke wrzucić do miski dolać wode i drożdże zmiksować mikserem i dać do formy
2odczekać 40m az urośnie
3w piekarniku ppiec 45m
4 wyjac pozmywąc miske mikser formy i po sprawie
w sumie 3-8minut roboty a podczac czekania na wyrosniecie czy pieczenie to mozna cos robic wiec tego nie wliczam mozna wykorzystać ten czas.
A o ile taki chleb jest zdrowszy pełnoziarnisty.
Chyba sie przerzuce tylko na taki chleb.
O 15.30 miną 2 godziny od wyjecia i sprobuje jak smakuje.
Strasznie pachnie zbożem i płatkami pszennymi czy żytnimi.
Zrobiłem zgodnie z tym przepisem z jedynym wyjątkiem że zamist 800g mąki pszennej to dałem 400g żytniej i 400g pszenniej.Obie pełnoziarniste oczywiście z grubego przemiału.
https://rytmynatury.pl/chleb-pelnoziarn ... drozdzach/
Za 5 minut o 15.30 zjem chleb i zobacze jak smakuje
smakuje jak zboże
jak płatki pszenne czy zytnie
dokładnie tak samo
Wysłany: Śro Kwi 20, 2022 15:07
https://rytmynatury.pl/chleb-pelnoziarn ... drozdzach/
Przepis na chleb pełnoziarnisty na drożdżach
Składniki:
800 g. pełnoziarnistej ekologicznej mąki pszennej lub orkiszowej
40 g. świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżka miodu prawdziwego
1 łyżka oliwy nierafinowanej
ok. 600-700 ml. letniej wody
opcjonalnie szklanka ulubionych ziaren np. słonecznik, pestki dymi, siemię lniane.
Przygotowanie chleba pełnoziarnistego na drożdżach:
Do miseczki wyłóż świeże drożdże dodaj kilka łyżek wody z podanej wyżej ilości, 1 łyżkę mąki oraz miód. Wymieszaj i poczekaj aż drożdże zupełnie się rozpuszczą. Wystarczy chwila.
W międzyczasie do miski wsyp mąkę i sól oraz wymieszaj
Dodaj rozpuszczone drożdże, oliwę i mieszając powoli dodawaj wodę
Ciasto na chleb pełnoziarnisty nie może być za mocno zbite. Powinno dać się łatwo przekładać łyżką do foremek. Jeżeli jest za gęste dodaj wody, jeśli natomiast zbyt luźne – mąki. Ciasta nie trzeba wyrabiać rękami, wystarczy porządne wymieszanie drewnianą łyżką. Dlatego tak lubię przygotowywać chleby pełnoziarniste. Do tego chleb pełnoziarnisty jest bliższy naturze niż wykonany z mąk białych więc i zdrowszy. Zawiera więcej składników odżywczych oraz błonnika.
Odpowiednio wymieszane ciasto dodaj do foremek. Ta ilość wystarcza na 2 średniej wielkości chleby pełnoziarniste.
Odstaw foremki z ciastem w ciepłe miejsce na ok 40 minut i przykryj szmatką. W tym czasie powinno podwoić swoją wielkość. Ciasto jest dostatecznie wyrośnięte jeśli tworzy charakterystyczną kopułkę.
Podczas wyrastania ciasta, rozgrzej piekarnik do 230 stopni C.
Wyrośnięte chlebki włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut w temperaturze 230 stopni. C na funkcji góra-dół. Następnie zmniejsz temperaturę do 180-200 stopni C i wypiekaj jeszcze ok 35 minut. /musisz wyczuć swój piekarnik bo różnie pieką/
Po upieczeniu pozostaw w wyłączonym i zamkniętym piekarniku jeszcze ok 10 minut.
Wyjmij chleb z piekarnika i foremek i sprawdź czy wydaje głuchy odgłos gdy pukniesz go od spodu. Jeśli nie, dopiecz jeszcze chwilę w piekarniku.
Dokładnie ostudź. Chleb najlepiej kroić na drugi dzień ale kto by tyle czekał. Ja nie potrafię. Odczekam kilka godzin i pałaszujemy.
drugi raz wziałem nie 700ml ale 550 ml wody i chleb jest twardszy i dobrze sie kroi. przy 700ml rozpadały sie kromki był za miękkii.tak bym zmienił ten przepis.
To prawda może dzisiejsza pszenica jest gorsza ale nadal milion razy lepiej(może przesadzam może sto lub tysiąc ) jeść tą pszenice w całości czyli pełnoziarniście niż oczyszczoną wybrakowaną.
Czwarte podejście.
Robie 3 blachy chleba po 1,3kg każda bo tyle mi wchodzi do piekarnika a skoro już robić to wykorzystać cały wsad.
Powinno starczyć na ok 2 tygodnie.
Starczy na tyle bo nie je jedna osoba ale rodzina sie podłącza i co niech jedzą zdrowiej niech mają.Samemu miałbym chyba na dłużej.
dziwne
ten chleb 2dni smakuje jak zboże jak np.płatki żytnie czy pszenne
za to po 2 dniach to mija i smakuje jak normalny chleb
5te podejście
znowu 3 blachy po 1,3kg chleba każda
starczyło na 3 tygodnie
Jeśli chodzi o napełnianie żołądka balastem to odkryłem już dawno pewna zależność która jest zgodna z pewnymi naukami o zdrowiu.
Mianowiecie jedząc puste kalorie jak oczyszczone węglowodany jak chleb biały czy cukier biały to musisz zjeść tego 3-5x tyle żeby dostarczyć potrzebne składniki odzywcze organizmowi. Jest tak dlatego że organizm ich potrzebuje a skoro jest ich mało to je sie wiecej.
Jedząc pełnowiartościowe jedzenie jak ryż brązowy kasza gryczana czy pełnoziarnisty chleb je sie o wiele mniej i to jedzenie szybciej syci bo to bomba składników odżywczych.
Jedząc ryż brązowy potem 3 dni mniej jem bo organizm jest zaopatrzony w składniki odżywcze.Tak samo chleb pełnoziarnisty mocnoc syci i jem mniej.
To jest kluczowa nauka przy odchudzaniu bo jedząc puste kalorie je sie wiecej i można przytyć.
Było kilka podejść do zdrowszej diety i włączenia tego zdrowszego pełnoziarnistego chleba na stałe do diety JEDNAK podobne efekty zyskuje kilkoma minutami energią 3x dziennie i to dużo wygodniejsze i dopuszczam wszystko nie dbając już bardziej o to co jem bo energia robi łatwo miło przyjemnie ZASTĘPCZO robotę.
Jutro pieke znowu te chleb sa niewyobrazalnie zdrowe bo z pelnoziarnistej maki
pozdrawiam
marcin