Najlepsza dieta na bazie Weston A.Price'a

Dyskusja o wszystkich sposobach odżywiania.Jak mawiał Hipokrates "Niech żywność będzie twoim lekarstwem a lekarstwem twoje pożywienie" a także "Wszystkie choroby przychodzą przez usta" (Hipokrates zwany jest OJCEM MEDYCYNY)
Wiadomość
Autor
marcin458
Site Admin
Kontakt:

Najlepsza dieta na bazie Weston A.Price'a

#1 Post autor: marcin458 »

Po wielu latach interesowania sie tematyką zdrowia bo kiedyś przed zmiana głównie sposobu odzywiania miałem ze zdrowiem problemy doszedłem do najlepszej znanej mi diety.

Po tonach książek postów stron internetowych filmów myśle że ze wszystkiego tego najlepszą rzeczą są zalecenia Westona Price'a apropo prymitywnych kultur które jadły inaczej niż tak zwana biała cywilizacja.

napisze co zamierzam stosować w krótkich punktach własnie głównie na bazie nauk Westona Price'a

1 dużo owoców i warzyw
2 dużo na surowo
3 zero dodatków chemicznych czyli np przy mięsie nie wędliny kiełbasy ale pierś czy schab
4 bez uzywek np.bez kawy
5 zero rafinowanych czystych cukrów ,tylko w naturalnych produktach
6 zero chleba białego i oczyszczonej wybrakowanej białej mąki
7 pełnoziarniste kasze płatki ryże
8 chleb tylko pełnoziarnisty
9 zywność naturalna jak tylko sie da
10 duzo ziaren jak słonecznik czy orzechy ziemne
11 dużo przypraw
12 suplementacja głównie witamin i minerałów

Jesli ktoś miałby coś do dodania jakiś nowy punkt to śmiało.

Czy może sie z czymś niezgadzał.

Chciałbym też żeby ten wątek stał sie rozmową o najlepszej diecie ze wszystkich i zbioru króciutkich punktów ja charakteryzujacych

13 z picia to zioła i głównie zielona herbata

Herbate traktuje jako zwykły napój bez własciwości pobudzających a kawe jako pobudzającą używke

teina jest w miare neutralna a koeina nie

jeśli chodzi o moje doświadczenia to herbata nigdy mnie specjalnie nie pobudzała a właściwie szczerze mówiąc wcale

za to po kawie czułem kopa

No i wczoraj znowu przeszedłem na zdrową diete

2 torebeczki kaszy gryczanej i puszka kukurydzy do tego filet z kurczaka i olej lniany

smak całkiem całkiem

Ryszard bądź realistą

chce zdrowo sie odżywiać ale nie będe jeździł zawsze 5-10 km do sklepu ze zdrowa żywnością i zbyt drogą zawsze

trzeba jak pisałem być realistą wybrać najlepsze produkty w najlepszych dostepnych miejscach

kurczaki tylko takie są w najbliższych mi 4 sklepach w jakich robie zakupy

kasza gryczana tez jest jaka jest i kupuje tanią

pomidory w puszce tak samo

skoro tylko taka żywnośc jest dla mnie dostepna szybko i łatwo bo sklepy sa blisko to realistycznie musze sobie poradzić i wybrać z nich najlepsze

perfekcjonizm to choroba :)

Można przeczytać 200-300 książek albo i tysiąc o zdrowiu a nawet więcej.
Wiedzy o zdrowiu nie ma końca
JEDNAK
warto też zamieścić najważniejszą esencje w krótkich punktach radach żeby w skrócie wszystko wiedzieć.
DLATEGO
zamieściłem te krótkie ponumerowane punkty
WARTO
też skrócić tak całą wiedze jaką sie ma i może warto zacząć nowy temat apropo wszystkiego apropo zdrowia
WARTO
streszczać skracać podawać w skrócie

W praktyce polepszyłem dzięki wiedzy westona i chwała mu za nią diete praktycznie.
Nie potrafie zjeść w 100% westonowo głównym problemem jest smak.Te kasze ryże nie mają dobrego smaku.
Super zjeść sobie kasze czy ryż brązowy z sosem meksykańskim czy ze smietaną ale samo jest mdłe i trudno mi tak jeść nawet z przyprawami.
Więc raz na jakiś czas i najlepiej często zjem ryżu brązowego czy kasze ale ze smietana i troche cukru i sosami smakowymi.
Po takim posiłku 2-3 dni nie mam apetytu tak sycące są te produkty bogate w składniki odżywcze.
Zawsze krok do przodu i troche lepiej.

Panie Witoldzie błąd.
Ja nigdzie nie pisałem że jem to same i bez mięsa.
Mięso do tego jem i sobie go nie odmawiam.
Jem tak dużo mięsa jak mam apetyt.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Odżywianie i diety - ogólnie”