Wapń

Wystarczy spojrzeć na objawy niedoboru tylko jednej z witamin by zobaczyć nazwy chorób i dolegliwości.
Wiadomość
Autor
marcin458
Site Admin
Kontakt:

Wapń

#1 Post autor: marcin458 »

Czy warto suplementować wapń?

Ja biore olimp cela calcium 2 kapsułki dziennie po 280mg jonów magnezu.

Przestałem dzieki temu miec problemy z zębami i od paru lat nie byłem u stomatologa

nie magnezu ale wapnia oczywiście

napisałem błędnie magnezu

W omilpie jednej kapsułce mineralnej jest aż 190mg magnezu w formie chelatu aminokwasowego wdg badań o przyswajalności ponad 90%.

póki co magnez w suplach jest drogi.

Jeśli jest Pan w stanie wyprodukować taniej to może warto otworzyć firme robiącą suple jak olimp ostrovit czy NOW FOODS.

rzeczywiście na allegro magnez w postaci cytrynianu można znaleźć kilo za 40-80 zł

https://allegro.pl/kategoria/suplementy ... ma=proszek

Ja biore od kilku dobrych lat wapń chelatowany według badań przyswajający sie nawet w 90%

Chodzi mi o chelat aminokwasowy.

I pach nagle od tego czasu znikneły moje problemy z zębami które zreszta były bardzo małe ale jednak jakieś tam dziury sie trafiały raz na jakiś czas czy lekkie ukruszenie części zęba.

Od kiedy biore ten wapń olimpu nic takiego już sie nie zdarza.

Przerzuciłem sie z powodu ceny na wapń w postaci weglanu wapnia.Podobno część sie jednak przyswaja jak 30% wiec nie jest tak źle i wychodzi taniej niż chelat.

Kupiłem 2x taki
https://allegro.pl/oferta/ostrovit-vita ... 7725849589

W dużej części może nawet większości suplementów do wapnia dodają dużą dawke witaminy D.
Więc może warto brać.

A czy łykanie dużych dawek wapnia jak twierdził kangur (zanim wrócił do Australii :D ) może sie kończyć zwapnianiami w żyłach i tętnicach?

Do tej pory mądra ilość chyba nie była niebezpieczna.Tak wierzyłem.

Biore wapń od dobrych kilku lat i poza końcem problemów z zębami nie spotkały mnie żadne zwapnienia.

pozdrawiam
marcin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Składniki odżywcze i suplementacja”